FOR ALL VISITOR


Make a Lady Bug Note at BlingPixie.com
stat: link: Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... hide:

20100830

DATARAN MERDEKA

Saya tak tahu kenapa malam tadi saya rasa macam tak nak pergi terawih..
dan saya pun tak pergilah..
tak lama lepas tu kawan saya call.dia tanya saya kat mana and nak jumpa saya..
saya kata "ok,kalau nak jumpa datang sekarang"
sebenarnya sepanjang hidup saya yang dah 17 tahun ni.saya tak pernah keluar pada malam tahun baru or malam merdeka or apa-apa malam yang ada function best la..
nak kata tak minat.saya ni agak addicted dengan perkataan keluar..
pantang ada yang mengajak.
saya on jek..
and semalam for the first time saya keluar untuk malam merdeka..
agak rasa bersalah jgak lah mula-mula tu.dah la org semua pergi terawih.saya selamba jek.
tak melambang kan ciri-ciri keislaman betul..adoyai..
dalam pada malam tu saya jadi hantu..saya agak rasa bersyukur juga malam merdeka tahun ini jatuh pada bulan ramadan..at least ada lah juga manusia yang bertamadun wujud.
saya agak bersyukur kerana jalan agak lengang.ini bermakna ramai yang menghormati bulan mulia ni..
*(tak macam si nadzirah tu,merayap jek)
tempat pertama saya pergi dataran..
saya keluar dalam pukul 8 malam.tapi kejap jek.sebab dalam pukul 9.30 saya mula terdengar bunyi deruan motor anak-anak remaja yang meraikan kemerdekaan dengan cara mereka..
bingit betul telinga dibuatya.bila dah macam tu.saya pun ajak lak kwn saya ni balik.sebab bila dah ramai kang jem pulak..
tak sanggup saya nak tempuh jem malam-malam macam tu.
lepas tengok jam yang paling besar kat jb nih,kitaorang pun berjalan lah menuju ke kereta..
tak semena-mena ada 4 buah skuter park depan kereta kwn saya ni.
4 buah skuter membawa 8 orang manusia iaitu 4 lelaki n 4 wanita.saya agak umur mereka dalam lingkungan 18-20 tahun.tapi selepas itu saya agak sedih melihatkan perlakuan mereka.wanita pertama turun dari skuter sambil memeluk erat sang jejaka..
saya terdiam,ntah macam mana kereta gen-2 kawan saya tak bleh hidup..
kiteorang terkejut la..kereta baru woww..
tapi,kami masih terdiam dalam kereta..
nak tak nak,kami pun terpaksa melihat ke 4-4 pasangan tadi bercarekarama depan kami..

kwn saya: ish,apsal dengan dia orang nih..
saya:ntah tak nampak ke dalam keta ni ade orang.selamba jek
kwn saya:eh mcm mana ni kete tak nak stat lagi nih.
saya:dah la aku nak turun dulu.tak sanggup aku tengok dia orang.

saya pun terus turun dan pergi ke hujung tempat parking kereta tuh..dari jauh saya nampak pasangan tu masih bergelak ketawa terkekeh-kekeh.agaknya suka tengok saya marah kot.
tapi kan,saya geram taw.
kalau nak buat jahat pun jgn lah ditunjuk kan sngt depan orang.
kenapa diaorang bangga sangat berpeluk cium depan orang lain yang seagama dan sebangsa..
saya geram sngt-sngt..tak sampai 2 min kereta gen-2 tu pun berjaya dihidupkan..
agaknya ALLAH memang nak memberikan pengajaran kpd saya supaya jgn buat perkara-perkara yang tak menjadi kebiasaansaya kot.
yela tak pernah-pernah saya keluar malam merdeka..
hajat saya untuk ajak kwn sy round-round bandar and stulang terus terbantut.bukan saya takut.tapi,saya tak sanggup tengok bangsa saya berperangai macam tu depan saya..ntah berapa banyak lah maksiat yang terjadi malam tadi.

saya tau saya tak lah sebaik manusia.
tapi,apalah salahnya ada sikit perasaan malu tu.

YA ALLAH AMPUNILAH DOSA HAMBAMU





No comments:

Post a Comment