FOR ALL VISITOR


Make a Lady Bug Note at BlingPixie.com
stat: link: Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... hide:

20111001

maafkan sy..

assalammualaikum..

 update facebook status
''ye,memang dalam kehidupan ni kadang-kadang tersalah laku...sampai terkecil hati..
tapi timbang semula antara kejahatan dan keburukkan yg pernah dia lakukan untuk kamu...mana lebih berat...???
so,maafkan la dia.
.''

tiba-tiba saya terperasan something..
semakin sy menjadi dewasa, semakin sy mudah untuk memaafkan orang...
dan yang paling best bila sy terasa,
sy semakin mudah meminta maaf pada orang lain..
even kesalahan tu datang dari dia sendiri..

_*_*_*_*_**_*_*_*_*_*_*_*_**_*_*_*_**_*_*_
sy teringat kata-kata mak yg 1 ni..masa tu dia tgh marah kan sy about !@#%^ (sy lupa)
then she said:  'say sorry nadzirah," i'm sorry,is the best words.."


saya: laa kenapa pulak...bukan ke i love u??

mak pun sambung : semua orang akan terima dgn ucapan "maafkan sy" even org sedang marah pun bleh cool sikit bila dgr kite minta maaf..not i love u or even i miss u..
itu hanya lah ayat untuk orang yg sedang bergembira..
_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_


then suddenly i missed my mak..!
sy sangat akui kata-kata mak yg itu..
dan sy lalui nya..
the power of word i'm sorry....!
perkataan ''sy minta maaf"...boleh disebut dimana-mana jek or even pd sesiapa pun ..
tak kira la tua,muda kecik,besa,kenit,kemetot ke gedabak or any type of human being..
semua bleh terima dengan ayat tu..
eventhough bukan salah kita..
kadang-kadang kata maaf tu boleh buat seseorang terharu dengan kita...
tak percaya try la buat..!
cuba orang (means bos or lecturer or sesape laa) tengah marah2 tiba-tiba kita ckp i love u..
kang ada yg kena penampo jepun..!
kalau yg marah tu BF ke bleh la kita tetiba nak ckp I LOVE U..
so, do say i'm sorry...! it worth for u...!

*..muka orang bahagia..* pejam celik mata*

About maaf pulak..
Dulu kawan saya pernah cakap

‘’dulu aku rasa nak maafkan orang adalah perkara paling susah, tp rupanya nak minta maaf adalah perkara paling perit”

Bagi saya, kita susah nak mintak maaf sebab orang susah nak maafkan kita..
Perkara tu hanya berpusing-pusing kat situ jek..

Yup,kadang-kadang ada kawan yg dok mengadu..
‘’aku x suka la dia tu”
“benci nya aku dgn dia”
“nyampah la”
Errrk..apsal mcm sopan jek..
Kalau ayat budak skrg
“benci sial aku kat budak tu”
‘’aku x suka la dgn dak bangang tu’’
‘’nyampah siot aku dgn dia’’

makin hilang budaya/budi bahasa kita sekarang..!
semakin banyak benci-membenci antara kita...
semakin hebat cemburu membabi buta kaum kita sekarang..

memang adat laa dalam kehidupan / persahabatan / perhubungan dan segala bagai komunikasi sesama manusia..terkadang tu kita sangat-sangat berkecil hati dengan tindakan orang lain terhadap diri kita..
saya tau semua orang pernah merasainya..
it same goes to me too...
kadang-kadang terlalu marah sampai tak terkata..nak tunjuk muka pun dah tak mahu..
meh aku bagi terapi sikit..

kalau perkara macam ni terjadi dalam hidup saya..
for example Mr.X buat sy marah
saya akan buat:

1.  senarai kan semua kebaikan Mr.X dan keburukkan Mr.X
     tapi tak la sampai saya senaraikan dalam buku 555 tu..cukup la list kan dalam kepala..
2.  then buat checklist,which part yg dia pernah buat kat sy..
3.  buat perbandingan mana lebih bnyk..keburukkan / kebaikkan..
4.  if bnyk buruk-----> maafkan..tapi sy cara layan Mr.X mungkin x mesra seperti sebelumnya
     if bnyk baik-------> lupakan sume kesalahan
5.  done.. my brain oready clean..

but,so far..xpernah lagi laa ade yg bnyk buat keburukkan kt sy..
 u wanna b the first 1..??  *sigh*

mak selalu bagi pesanan kat sy..
*eerkk..mak lagi..xde org lain ke
yup she is my inspiration at all..!
kadang-kadang kesalahannya besar ibu jari je,kebaikan tu sebesar tapak tangan..
tapi,yg sebesar ibu jari tu laa yg kita nampak..
this is how human nowadays threat people around them..
awak,saya,kamu,kau,aku..
tak kira laa sesape pun..
there's got certain part yg kita sama2 mempunyai cara pemikiran yg sama
that's it = 
mudah membeci orang
mudah mentafsir orang
mudah menghakimi orang
mudah menghukum orang
so,take a look back yourself..!
i'm doing so..
so sorry for the any mistaken that i've done

*aku hanya menulis berdasarkan apa yg aku nampak dr kanta mata aku..takde kena mengena-ngena antara yg hidup/mati 

ziyra pssssttt:
my "heartbeat" do say:
pedulikan siapa diri kita dulu,
tapi siapa diri kita sekarang adalah lebih penting...
thankz selalu nasihatkan diri ini yg penuh dgn kekurangan
i missing u at all time
sy gembira dikelilingi orang bermulut pujangga..
mostly u mak..and u Mr.A M

1 comment:

  1. salam zyra :D
    nice entry...aku tak tau pulak kau ade blog...keep it up :) jangan lupa follow aku ok :)

    ReplyDelete