FOR ALL VISITOR


Make a Lady Bug Note at BlingPixie.com
stat: link: Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... hide:

20120601

UniKL MiTEC Pasir Gudang Johor


Assalammualaikum..
Oh yup.. dalam 3 minggu ni bila sy check nuffnang keyword ke blog sy banyak kuar ni:

“UNIKL MITEC”
“unikl mitec pasir gudang”
“Unikl pasir gudang”
“kat mana unikl mitec”
“Unikl pasir gudang mitec”
‘‘unikl mitec hostel”
“apply unikl mitec pasir gudang”
“asrama unikl mitec”
“asrama perempuan unikl mitec”

Hamboi rajin aku list kan sume..!
Ape yg pasti sy rasa majority dr orang yg mencari info about UniKL MiTEC ni mesti u all sume dapat tawaran ke mitec rite??

And beberapa ari yg lepas pun ade a few student lepasan SPM yg pm sy di fb untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Unikl MiTEC..
So dengan murah hati nye sy berminat nak kongsi serba sedikit about UniKL mitec..!
UniKL MiTEC stand for Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Industrial Technology

Kat unikl ni ade 2 course sahaja…
i.                     Industrial in logistics (student IL dikenali sebagai young executive)
ii.                   Quality Engineering (student QE dikenali sebagai young Engineer)

How to apply?
Korang boleh open web nih..klik sini
pilih  programmes>how to apply>local student application>online application>register online(new student)
then follow step untuk mohon kemasukkan..tp untuk sekrang ni dah tutup taw date permohonan..!
Kalau korang dah ditawarkan.. korang bleh decided laa nak terima atau tak..

Yuran pengajian?
Orite..sedia maklum yg UniKL ni semi-government taw..
Dia under MARA… selepas MSR (orientasi) nanti korang akan diajar cara2 untuk apply MARA..
Jgn risau,sebab majoriti dr student UniKL lulus dgn jayanya untun mendapat loan MARA ni..
Cume bape ketul jek yg x lulus..
Full loan lagi taw..macam sy student diploma IL,sy dpt rm48ribu..
Hopefully,korang x dikaburi dgn kewangan MARA ni laa ye..
Sebab ade beberapa org masuk UniKL sebab monthly hidup mewah dgn duit mara..!

Kalau tak dapat MARA
Let say if permohonan loan MARA x diluluskan..
U all bleh apply PTPTN kalau sanggup.. hehehe

orite..kite ckp pulak pasal UniKL MiTEC nih..!

UniKL MiTEC ni terletak kat bandar seri alam Pasir gudang..!
korang search laa kat google map..
MiTEC ni terletak ditengah antara MRSM JB dan SEKOLAH SENI(sedang dlm pembinaan)

talk about kawasan UniKL MiTEC..
kawasan sngt cantik..sebab MiTEC sebelum ni menumpang di rumah kedai..
dan kawasan ni secara rasmi digunakan pd JAN 2012..
kira sy ni 2nd batch laa yg jejak kampus ni dr sem 1..
Fyi,sy ni student intake julai 2011..(^^,)

klik gambar untuk tumbesaran (^^,)

mula sekali korang akan masuk ke kawasan ini..

ni gambar enterance MiTECmemang ada 1 saje enterace taw

then korang akan bertemu dengan tasik ni

ni adalah administration MiTEC
apa2 hal bleh refer di office

ni pulak area BKM (bangunan kuliah dan makmal)
dr depan 3 tingkat..dr belakang 4 tingkat
ni laa kelas kita gambaran pd waktu mlm

ini asrama siswi (perempuan)

hostel siswi warna merah puti taw..
hostel sisawa warna biru putih..
bentuk sama..cuma bilangan bilik siswa lebih bnyk..!

kat hostel MiTEC ni ade 2 jenis..
1. dua orang 
2. 4 orang..
ramai suka bilik 2 sebab untuk privacy..(^^,) tp,saya suka bilik 4 sebab luas..
even dah 2nd sem pun org lain apply nk bilik 2..sy mintak bilik 4..
tp sy xde gmbar bilik 4 orang..2 org saje 

ni gambar bilik kawan sy..
ni bilik lelaki taw :)
thanks ben..aku pinjam gambar ko..amek kt fb td..hehe
cume dlm gambar ni..almari lak xde..gobok tu terletak kat tempat camera ni berdiri k..


tapi,untuk new intake..korang takkan dpt taw bilik 2..
new intake mmg wajib untuk bilik 4..bilik 4 luas taw..*tetibe..
bilik di mitec ni..sume perabot dr kayu...

kemudahan sukan...

court squash..ni 1 jek..actually ade 2 court

court futsal n padang bola

kemudahan sukan kat MiTEC ni agak lengkap..
sebab ade court futsal, netball, volleyball , tennis, dewan untuk men indoor cam bandminton..
n orang luar agak rajin laa rematch dgn mitec..so persekitaran mitec sngt sihat..hehehe

lagi 1,kalau u all ade kenderaan like motor or kete..
tmpat parking juga disediakan taw..
n insyaAllah selamat dr kecurian dan rompakkan segala bagai..
sebab keliling MiTEC nih kalu bleh kat sume tiang dia nk letak CCTV..
adooiyai..tensen aku..nk korek idung pun susah..(^^,)

in case, u all xde kenderaan. don't worry..
sebab bnyk servise sewa kete..(^^,) 
ada mcm2 jenis dan mcm pakej..~ngee

actually,lagi ade bnyk benda sy nak share kat mitec nih..
about library, kelas, courtyard, tasik biru, about cafe, kemudahan bas, beli brg keperluan, tmpat dating..hikhikhik and what ever laa..
tp gambar x bnyk..klu ade pun gmbar agak sensored,so xkan laa nk upload jugakkan..
lagi pun dah berjela-jela saya taip ari ni..
perah otak untuk karang ayat comel2..adeh
kalau nk tau lebih lanjut..u all bleh add kat fb sy..then PM or IM sy bila on9 k..
sy sedia share apa2 yg patut..(^^,)

sebelum terlupa..gmbar2 yg ade nih bnyk sy drag dr blog @ web @ fb org lain..
thenk n sorry u all..!
and kalau u all tgk gambar2 di atas sume adalah gmmbar time awal2 MiTEC dibuka..
so, fasilitis pun ade yg kurang n pokok pun mcm malu2 nk tumbuh..
tp skrg pokok2 sume dah menghijau..fasilitis mcm kat court tu sume dah ada pagar n so ever...

for those student lepasan SPM..!
buatkah pilihan terbaik ye..!


ziyra ppssttt:
lepas bersusah payah utk interview..finally,sy dpt uitm lendu dulu..masscom
tp ayah x kasi..katanya peluang kerja bidang tu agak mencabar..
so..ayah cadangkan UniKL..
sy masuk tanpa rela.. hari ini sy jatuh cinta dgn MiTEC..*tetibe
actually sy melihat peluang kerjaya yg cerah dlm bidang ni..(^^,)
semoga urusan dunia sy dipermudahkan oleh-Nya...

di sebabkan 1 day nanti entry ni akan jd entry yg lame..
so utk sebarang pertanyaan better u guys tny kat fb or do email me
zirah_n69z@yahoo.com


next entry about unikl click here


75 comments:

  1. assalamualaikum... saya nk tanya.. tentang pemakain pelajar perempuan.. kene sentiasa berbaju kurung ke x?? boleh tolong jelaskan x.... tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslm...
      xlaa..cuma hari isnin wajib berpakaian formal..(^^,)
      xkesah nak berbaju kurung or kemeja n what so ever as long as pakaian tu tu formal..
      untuk hari2 biasa (selasa-jumaat) bebas..awk bleh berpakaian kasual..

      Delete
  2. salam,

    sy nk tnye. nt mase mggu orientasi, semua plaja baru kne ambil test foundation maths kn?
    susa ta soalan nye? sbb sy xad bsic add math.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xlaa..xsusah pun...soalan dia basic je..cuma nak tgk tahap utk subjek math kita tu mcm mn...soalan dia macam matematik form 3-form5..so,study semula basic math k..gud luck anyway

      Delete
    2. soalan dia x sesusah soalan spm...xde add math pun xpe..:)

      Delete
  3. haa.sye bru nak tanya,da ade pulak yang tanya dlu.aisshhh.

    jd,kalau nak wt rvision kene focus dekat ape bab ae?bab yg awal ke?tengah2 ke?boleh bg contoh tak?sye takutlah sebab dah lame tak buka bku math.ape yg sye bljar pun rasenya mcm da tak ingat je.lepas 2,soalannya banyak tak?harap dapat m'bantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..:)
      xde laa masuk smpai bab geometri sume tu xde..dia kluar sume tajuk bab awl math.. macam indices, root..n so on..dia juz nk tgk tahap kite camne.. klau kurang dr yg ditetapkan,awk akan join kelas intensif math..:)

      soalan klau xsilap ade 40 soalan kot..masa sy.sume soklan objektif..xtau lak klu new intake ni bg subjektif..

      sy syorkan awk bukak semula buku modern math form 3-form5...beter tgk yg form 5.. insyaAllah membantu..
      n jgn lupa buat essay untuk MARA..

      Delete
    2. Assalam akk . mngenai yg ujian math nie kn , if kter dpt low dr yg die nk kter kne tendang or still dpt truskn lg pngajian kt sini?

      Delete
  4. thnks k.
    lepas 2 nak tanye lgi,soalannya simple2 je ke?kalau macam 2,wat rvision bab awal jelah kan?soalan cari2 angles ad tak?kire tapak?straight line?haa.sye takut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha,,tny laa bnyk2 pun...sory lmbat reply..sy br on9..
      masa sy thn lepas...xde sume tu..soalan basic jek..kire2 yg pnjng lebar tu sume xde..tp awk jgn relax sngt...takut dia da tukar format ke..tp yg sure basic jek laa kuar

      Delete
  5. salam,best tk unikl ni? dl sy stdy dip bsns..egt nk smbg stdy,tp kt unikl ni tkde lak bsns stdy,sy kne stdy dkt2 jelh,tk bley jao2..klo cos yg dy tawarkn ni..mne lg sng? hekhek..no idea lh,dlu sckul pon amek pure scnce,lps tu stdy bsns,tkde basic lgsg psl cos yg tawarkan ni..bg lh idea mne plg sng n peluang kerja yg cerah..tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nora..masa awk ambil cos bns dulu.. dorang x bg tau bentuk bidang kerja ke?
      klau kat unikl ni so far..peluang kerja insyaAllah dah ada..mcm kat unikl MITEC..dia ada logistic n quality engineering..sy amek logistic...logistic ni sngt luas..kat sume bidang kerja ade bahagian logistic..sebab tu mudah dpt kerja..
      antara logistik and quality engineering..logistic mudah sikit..sebab xmelibatkan subjek sains sngt...cume bnyk kepada pembacaan..
      klu engineering subjek sains mcm fizik kimia tu compulsory..:)

      Delete
  6. nak tnye..yg amek industrial logistics mmg majoriti boys ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..sebab unikl ni u utk perindustrian..
      so mmg dia galakkan kn lelaki..
      nisbah kat sini 2L:1P....

      Delete
  7. asalamualaikum.......saya ni bekas pelajar ILP PASIR GUDANG...kalaau saya smbung blaja amek kos quality engeneering brape lame masa yg diambil ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. xsure..depend pd credit transfer awk..
      kalu bnyk..kurang laa duration belajar tu..:)

      Delete
  8. RAMAi x yang gagal?? cm susah jer blaja kt unikl pg

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk kata susah tu subjektif laa dear..
      tp yg sure..ramai gak budak uitm or mn2 dak2 ipta yg xdpt nk bawak subject dorg masuk ke unikl..

      Delete
  9. agaknye klau dah amek diploma 3tahun,nak smbung degree boleh cut bpe tahun ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xsilap cut 1 thn stgh kot

      Delete
    2. tp tu klau amek cos yg same laa

      Delete
    3. tq,stiap hari bukak page ni tggu reply,huhu..
      oh yeke,klau gitu 3 + 2stengah = 5tahun stengah la.. fuhh..lamenye.. rmai ke yg smbung degree pas amek dip?
      hmm subject technical math tu sng x? applied statistic tu cane pulak?ade kaitan ngn addmath ke? adoii sy mmg fail klau addmath ni haha tolong

      Delete
    4. maaf sibuk sikit...tp,insyaAllah ada kelapangn sy reply sumenye..
      dear..study mn2 pun lebih kurang sama..
      cth:

      1) matrix 1thn+ degree 4thn(sebb xbleh transfer subject) = 5thn
      2) amek form6 2thn) + degree (3 1/2thn) transfer subjek bm n ape ek..xsure = 5 1/2 thn..
      3) amek dip 3thn + degree yg sme cos 2 1/2 thn (tranfer subjek lebih kurang sth lebih) = 5 1/2 thn..

      tp akan jd lame klau u amek certificate then dip then deg..
      klau nak cepat..u amek dip kat UITM..then dpt kan dekan bnyk kali so dpt fast track then half dip terus smbung half deg..tu plg cepat..

      so gudluck..:)

      i tau ni pun sebb parent I cikgu..:)

      Delete
    5. Ohh terima kasih bnyk2 ats info tu ;)

      Nak tnye pasal pinjaman MARA pulak la..kos kt UniKL ni tggi ke? Sbb pernah dgr ade yg ckp walaupun elaun bnyk tp duit pun kluar bnyk

      Delete
    6. xjugak laa....kena pandai simpan laa..elaun dlm rm500+/month..
      cuma dugaan sebab dikelilingi bandar n student rajin g jln2+ beli gajet baru ngalahkan org dah keghoje..hehehe..
      dpt 1k pun klau x pndai simpan pun sama je

      Delete
    7. oh ok2 ;)...jadual die pack x?FYP sem berape ye klau diploma?

      Delete
    8. dip fyp sem 5..
      kalu awk tny sy...sy rasa agak pack...
      tp sy tgk org lain relax jek..hehehe

      Delete
    9. Ohhh...hmm sabtu ahad ade kelas x?

      Delete
  10. oo yke... sy ade amek bdg quality ssurance eng.. ingt nk smbung degree kt unikl ni,, tp risau la plk kn.. takot xdpt bwk,, sbb kt ipta blaja dye sng..

    ReplyDelete
  11. ye ke..
    blaja mn pun sma jek kot..ada susah n senang..for me..kalu kite berusaha..kite mmg akan dpt laa hasilnye..
    sebab abg sy di uitm..sy swasta...x bnyk beza pun dr segi perbelanjaan n fasilities..cuma swasta pelajar nya hidup selesa sikit..
    c.subjek yg ada di unikl ni xde kat tmpat lain..so bahan belajar pun mmg ade kat library n internet..
    payah nk carik kat mn2 book store..then lec pun xkan laa nyusahkan kite kan..(^^,)

    ReplyDelete
  12. KALAU LOAN MARA KT UNIKL NI DUIT NYE MASUK MASE SEM 2 KAN? HBIS SEM 1 DUIT SENDIRI? PEHH..org berada boleh la masuk unikl nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...kena pandai2 jimat laaa...

      Delete
  13. susah x belajar kt situ..

    ReplyDelete
  14. Saya selalu nampak UniKL dari kuarters MRSMJB. mak cik saya salah sorang guru kat MRSM jadi selalulah nampak UniKL masa cuci pinggan dan jemur baju.
    Ada satu masa tu tertanya yg apa beza siswi dan siswa?
    bila lama termenung sambil merenung ke asrama siswi
    dah tau dah, warna merah untuk perempuan
    yg biru tu pulak untuk laki

    masa tu dah boleh bezakan siswa dan siswi
    hehe

    Kadg-kadg tu hampir tgh malam ada org main futsal kat gelanggang futsal
    siap boleh pasang telinga dgr apa yg diaorg ckp
    bak kata cousin saya, diaorg ckp mcm guna mikrofon padahal tak pun.
    haha

    Saya sabrina salah sorang pelajar SMKBBU
    dari kelas KAA batch 96 2009.
    Skrg dah 2012, jadi saya dah form 4
    still lagi kat SMKBBU sebab mak ada kat situ
    hehe... kalo mak tak ajar situ pun
    saya akan sekolah kat situ jugak sebab
    saya semakin suke sekolah tu,
    first2 masuk tu memang nak reject sagt2, tambah lagi kena amik subjek arab
    tapi bila... nak pindah tu rasa berat hati pulak.
    jadi takkan pindah

    tahun 2013 tahun saya SPM. saya harap kak ziyra sentiasa doakan pelajar sekolah uda always cemerlang . :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dik..akak pun ex-SMKBBU kelas KAA batch 93..:)

      Delete
  15. thanks very helpful..saya masuk intake jan 2013 utk degree

    ReplyDelete
  16. hehehe...da jgk entry sal mitec nih...so far cm mne mitec skrg yer..

    ReplyDelete
  17. salam saya nak tanya
    saya nie pelajar lepasan SPM 2012 jadi saya ingin mengambil cos logistics di unikl mcm mana ekh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klik di link yg sy bagi tu utk daftar..
      if awk org JB..better pergi office unikl terus utk daftar..
      tp call office dulu b4 datang

      Delete
  18. Mcm pluang pkerjaan dlm bidang logistik ni..sy dpt bachelor industrial logistic..boleh trang kn dgn detail ttg pluang pkerjaan..

    ReplyDelete
  19. dekat x dengan bandar?

    ReplyDelete
  20. Salam akk nk tanye kalau KOs quality engineering Ni AP prospek kerjaye dye? Ramai lelaki ke dalam bidang Ni? Kalo ujian math Tu x lulus x dapat pinjaman Mara ke?

    ReplyDelete
  21. SALAM..KAK KALAU NAK DAFTAR,BYARAN MACAM MANA?N SYA DPAT TWRAN MITEC N SAYA NI BUKAN BUDAK ALIRAN SAINS SO KALAU ORG MCM SAYA NI SESUAI KE UNTUK COURSE NI?SAYA OARNG KEDAH...KEDAH NGAN JOHOR 2 JAUUUUHHHH............

    ReplyDelete
  22. salam akak, nk tnye, susah sgt ke kos Industri Logistic cz sy pon msuk dkt MITEC jun nyh, susahx cra bljar kt sne?

    ReplyDelete
  23. Salam...cmne nk mohon ek?

    ReplyDelete
  24. kak sy dpt enginerring tp sy nk tukar logistic . mcm mana ni borang penerimaan kena siapkan sblm 3jun tp unikl tkd beri pengesahan apa apa lg . apa yg ptot sy buat ?

    ReplyDelete
  25. akak, klau dekat sna, cam iron, heater n so on, kite kne bwak sdri ke pihak pengurusan ad bagi?

    ReplyDelete
  26. salam ziyra nk tye sket...berape kos untuk progrm degree???

    ReplyDelete
  27. salam.. ziyra sy beminat nak sambung degree kat unikl.. boleh terang sikit tak pasal Bachelor of Industrial Logistics (Honours). sy ade carik kat google..tp info y sy dpt sy tak puas hati.. so better tnye student unikl sendri kn..

    ReplyDelete
  28. salam, sy nak tanya..unikl ni bkn ada course facilities maintenance engineering ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup ada...article ni ditulis pd tahun 2011...time tu belum ada cos lain..:)

      Delete
  29. salam,,nak tnye,,pelajar perempuan boleh free hair x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takkk, kan bagus kalau tutup aurat :)

      Delete
  30. salam..sya berminat nak sambung bljr kat sni tp sya tak yakin boleh bawa subjek yg melibatkan calculation..sbb sya kurang minat math..sma jugak dgn fizik..course logistik n quality engineering de bnyk subjek fizik ke??

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum..saya nak tanya, kalau ambil diploma industri logistik nie bape yuran pendaftaran nye?..saya ingat nk apply tuk intake januari 2014 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuran utk new intake xsame dah..
      so,better u pergi ke portal UNIKL MITEC utk tau..or better u call admin mitec n tanya

      Delete
  32. salam nak tanye.. ade kemasukan lagi tak untuk tahun 2013 ni? sbb sy lepasan spm 2012.. n nak smbung blajar kt uniKL...

    ReplyDelete
    Replies
    1. next intake will be on january 2014 dear..2013 xde dah

      Delete
  33. Ni uni awam ke swasta ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. semi-government..
      unikl swasta..but dia still under MARA till 2015 if i'm not mistaken...
      so,only after 2015 unikl fully swasta

      Delete
  34. dear reader...
    post ni dah terlalu lama utk sy check ur comment..
    i totally appreciate for those who a seeking answer from me..
    but, i not too active in my blog..
    so it is better u all contact me through FB/twitter/email..
    tq btw..:)

    ReplyDelete
  35. berape bayaran utk semua sem cos BACHELOR OF INDUSTRIAL LOGISTICS...

    ReplyDelete
  36. 1 semester = RM 6500,00
    Klu tgk secara kasar mmg nmpk mahal. Tp disebabkn mitec nie still semi-government, so x laa mahal sgt . Sbb klu stdy betul2. Bole minta pengurangn bayaran pinjaman sampai 90%. Ok laa tu kan? Dah mcm dpt scholarship. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...tq..!
      kamu student mitec jugak ke? ke staff..hewhewhew

      Delete
  37. Salam sye nk tanye, sye ex UiTM tp x sempat grad, sye dulu ambil diploma civil eng. sye bercadang ingin mengambil bidang logistic. sye nk tahu math unikl calculus ke modern math ? harap2 dapat membantu sye

    ReplyDelete
  38. saya dpt unikl bhg logistics tapi org cakap mahal mahal mahal. rasa mcm nak tapi org cakap mahal mahal mahal. tak tahu nak buat cam mane ni :(

    ReplyDelete
  39. salam kak nak tnye kalau untuk sem 1 kos pngunaan duit tu berape ye?guna duit sendiri kan?

    ReplyDelete
  40. Assalam . apa fb akak? try search nk add xjmpa . . can share ? sya suka blog akak bb lengkap n akak xsombong . le bg more information . tengs :)

    ReplyDelete
  41. akak can i ask ?? pasal transport balik kampung , unikl sediakn ke x ?? bas ke ? sbb sya org kedah . then acena pasal heater, iron ? perlu bawak ? then mnggu induksi perlu pakai baju apa ?? last, how bout bantal ? ada org kata bntal kna beli snderi or what ? thanks coz help me :)

    ReplyDelete
  42. Haa lupa nk gtau . hee . boleh kita contact dekat wechat ?? my id : queriedamimie. . sya betul perlukn someone to help me . sya nk prepare awal .

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. Quality engineering ni lepas habis study keje ape ek

    ReplyDelete
  45. Bkl jd penginap merah putih..ap2 pon cntik la campus ni..so urban.. :) sj gatai nak komen mna2 ada unikl mitec..kot2 lekat jump kwn mna2 ke..neves..neves..!

    ReplyDelete
  46. salam.biasa ada x student yg kena ambk maths masa sem 1 sbb markah dpt bwh drpd 40% masa ambk test tu.

    ReplyDelete