FOR ALL VISITOR


Make a Lady Bug Note at BlingPixie.com
stat: link: Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... hide:

20130416

UniKL

assalammualaikum
tetibe rajin lak nak tulis pasal unikl nih..
entry nih aku boleh consider sebagai sambungan entry pasal unikl mitec tahun lepas tu..
click here for those who not read yet.!

kali ni nak cerita pasal sume UNIKL..
x nak berpihak pada UNIKL MITEC jek..kang kata aku racist lak..hikhik

nak tau tak ape yg membezakan UNIKL dengan IPT yang lain..!

orait, dekat Malaysia ni ada 5 universiti teknikal taw..(fakta semasa entry ini ditulis)
antara nya UTeM di Melaka, UTHM di batu pahat..lagi 3 aku x hengat..
okeh..ke 5-5 universiti teknikal nih hanya UNIKL sahaja IPTS..
4 yang lain adalah IPTA...:)

kalau universiti teknikal pun kenapa..ada beza ke..?

okeh..keperluan industry sekarang sangat2 memerlukan tenaga kerja mahir..
bukan org yg pandai mengadap buku n hebat jawab exam tp tak de kemahiran..
that's why laa bagusnya universiti yg sediakan course kemahiran..:)

tapi course tu tak femes pun...xpernah dengar pun..ade ke kerja nanti?

ada kerja atau tidak itu rezeki masing2... tapi kita pun perlu berusaha untuk mengatur masa depan yg lebih baik kan..
orait..sy bagi awak situasi begini..

situasi A:
let's say course X sangat femes..ramai orang apply nak masuk course X..sebab bidang kerja luas katanya..
so awk pun apply laa course X tu..
by the time awak belajar 5 tahun(contoh utk degree n diploma) selepas 5 tahun..puluh ribu graduan dr course X tu..so at the end..awk bekerja dlm bidang lain yg tak de kene mengena pun..

situasi B:
tetapi klau awk fikir ke depan sedikit..
awk carik mana2 course yg akan femes lagi 4 ke 5 tahun..by the time awk habis belajar..
awk dah ada peluang kerja..

macam course yg sy ambil di UNIKL MITEC..
sy ambil course logistics..masa masuk eerrkk..rase mcm tah pape jek..
lagi2 bile org tny mcm nih

manusia : zira ko amek kos ape?
aku: kos logistics
manusia: logistics tu belaja ape? belaja loji ea..

tetibe aku rase nak hempuk jek manusia tuh..hoho..
ok..meant that memang ramai tak tau logistik ni kos ape..
tp bile nak abis belaja nih..rase macam aku ni makin femes dalam kalangan kawan2 mak n ayah sebab dorang salute gilerr aku amek logistik..
padahal bukan ade mende2 pun..tp sebab aku pempuan then amik logistik..
mesti dorang sume bayang aku keje kat port..hehe
padahal logistik ni kat mana2 pun ade....

latest news yang saya tahu..
unikl mitec akan bukak dua course baru untuk degree..tapi pasti pulak kos ape..
later i'll update about it..

disebabkan UNIKL ni universiti teknikal..
so course work utk setiap subject 60%
and final exam 40% jek..
so..korang x perlu laa nak berhempas pulas minum kopi + nescafe bagai semata-mata nak stay up for final..
tp kena berhempas pulas masa present course work quiz n test..

kalau universiti akademik..
mcm kebanyakkan universiti di malaysia ni..
course work 40%
final 60%...sebab tu bnyk stock kopi n nescafe habis time dorg final..hehehe..

course work ni macam presentation kat kelas.. quiz..test..
final tu adalah final exam...


okeh tu jek kot..
so for pelajar lepasan SPM..gudluck for ur future..!

 ziyra psstt:
all info in this post valid until the day its been posted.
agak-agak aku tulis entry pasal UNIKL nih..
MARA tambah x duit biasiswa aku..hikhik..:)

8 comments:

  1. sekarang belajar diploma logistic kat mitec lagi ke>

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudah habis belajar dear...
      sekadar pengkongsian

      Delete
  2. Betul ke unikl tu bnyak tmpt keras?

    ReplyDelete
  3. Betul ke unikl tu bnyak tmpt keras?

    ReplyDelete
  4. Betul ke unikl tu bnyak tmpt keras?

    ReplyDelete
  5. Adakah kos logistik lebih kepada matematik?

    ReplyDelete
  6. Adakah kos logistik lebih kepada matematik?

    ReplyDelete